Tinnitus

De fleste forskere er enige om, at hovedårsagen til tinnitus er, at de hårceller vi har i det indre øre, selvom de er knækkede eller helt er forsvundet, stadig sender elektriske impulser til hjernen, som hjernen så opfatter ”forkert”.

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er den lægelige betegnelse for øresusen, og betyder ”ringen for ørerne”. Det er beskrevet som en lyd, der ikke kommer af ydre lydpåvirkninger, men som man hører inde i hovedet/ørerne.  

Forhold der udløser tinnitus

Ofte kan pludselig kraftig støj forårsage tinnitus, såsom en brandalarm eller høj musik til en koncert. Andre årsager til tinnitus kan være spændinger i kæbe og/eller skuldre. Vores puls/blodtryk kan også opleves hørbart, og kan defineres som en slags tinnitus.

Den lyd, der høres, kan være meget varierende fra person til person. Typisk høres en brusen/syden eller en hyletone. Det kan også være både og. Tinnitus kan være pulserende, men oftest er den konstant.

Mange forhold spiller ind, i forhold til styrken af tinnitus. Derfor kan tinnitus være mere eller mindre generende, på forskellige tidspunkter.

Nogle af de mest kendte forhold der spiller en rolle er:

  • Stress
  • Støjforhold
  • Acetylsalicylsyre (ex. Aspirin)
  • Store mængder kaffe
  • Kraftig antibiotikakur
  • Strålebehandling

Flere andre ting kan også udløse tinnitus. Vigtigst er det, at hovedparten af dem, som har tinnitus, kun har få eller ingen gener. Man kan sagtens have tinnitus uden at have gener af lyden.

Man mener i dag, at tinnitus kan afhjælpes på den måde, at man lærer og leve med tinnitus. Der findes ingen dokumentérbar behandling på tinnitus, men der er forskellige metoder, der kan hjælpe.

Det værste for én som har tinnitus, er stilhed. Derfor handler det om at finde en modlyd eller en baggrundslyd, der svagt maskerer noget af tinnitus lyden. Samtidig handler det om en anerkendelse af tinnitussen og en forståelse af, at tinnitus er harmløs, men skal og kan kontrolleres. Det er en ond cirkel der skal brydes. 

Når du får den første indikation på tinnitus, skaber du ofte øget bevidsthed, og får en negativ reaktion. Fordi reaktionen er negativ, kommer der naturligt en højere opmærksomhed på din tinnitus, og det kan ende med en kronisk tinnitus. 

Den bedste metode er at flytte fokus fra tinnitus. Til sammenligning kan man sige, at man ikke mærker sit armbåndsur på armen, før man bliver bevidst om det. 

Har man tinnitus og et høretab, bør der altid afprøves høreapparater. Den manglende lyd grundet høretabet, vil høreapparatet kompensere for, da høreapparatet forstærker lyde. Den kompensation for ens høretab, som man får ved hjælp af et høreapparat, kan i nogle tilfælde få tinnitus til at træde i baggrunden.

Høreapparatsbrugere benytter særlige programmer mod tinnitus

Mange høreapparatsbrugere benytter særlige programmer i høreapparaterne, der hjælper med, at flytte fokus væk fra tinnitus. Det kan være uvilkårlige svage toner, en svag hvid støj, en selvbestemt lydkilde, f.eks. havets brusen, fuglesang, zen-lyde og så videre.

Vi har flere historier fra klinikken, hvor kunderne oplever at tinnitussen forsvinder med det samme vi tænder for forstærkningen i høreapparatet. Men de fleste oplever først virkningen over nogle måneder med høreapparater.

Der er stadig en del som ikke mærker nogen bedring af tinnitus. Men i det deres høretab er blevet afhjulpet, er der åbnet op for nye lyde, og kunden oplever tinnitus som værende mindre generende.

Et uafhængigt hørecenter

Furesø Hørecenter er et uafhængigt hørecenter. Derfor kan vi tilbyde dig det produkt vi vurderer, vil give dig det mest optimale resultat. 

Behandling og høreprøve

Ud fra de forskellige høreundersøgelser og vores samtale, vil vi sammen finde frem til den rigtige løsning for dig.

Oprens af ører

Furesø Hørecenter kan oprense ører for voks ved brug af cerumen slynge og cerumen tang, samt med skylning.

Hvad tilbyder vi

Furesø Hørecenter tilbyder dig en gratis undersøgelse af dine ører, med tilhørende gratis afprøvning af høreapparater.

Skal vi ringe dig op?